miercuri, 19 august 2015

Mecanica Nadei Partea a II

   Dupa cum spuneam si in postarea aterioara mecanica nadei este foarte importanta , unul din cei mai importanti factori in capturarea pestelui, pe langa localizare si alegerea nadei in functie de pestele vizat.
      Cand pregatim nada foarte importanta este umectarea(umezirea nadei) .In cele mai mult cazuri pescarul de rand nu da importanta in umectarea nadei , ajunge pe malul apei arunca 2 3 pumni de apa peste nada ii da o amestecare rapida si uite asa gata nada, dar e total gresit.
    Mie personal imi place sa umectez nada in mare parte cu apa neutra fata de cea in care pescuiesc  cum ar fi zeama ramasa in urma fierberii semintelor cu o zi inainte sau zeama de pe porumbul din conserva, sau pur si simplu apa plata. Tin sa cred poate gresesc ca daca umezesc nada cu alta apa decat cea in care pescuiesc aceasta va prinde niste arome mai diferite aducand mai repede pestele pe patul de nada.
    Cand incepem umectarea ? Daca folosim mai multe feluri de nada sau imbunatatim nada deja preparata cu pesmet, coji de oua, seminte ,srot de floarea soarelui, peleti, , ttx sau alt timp de nada ,ar fi bine sa le amestecam bine bine asa fara apa si cand culorile au ajuns una singura sunt gata apoi sa adaugam apa treptat. Adica turnam umpic de apa si amestecam , si repetam procedura fara a scapa prea multa apa ca odata scapat nu se mai poate scoate. Nada nu trebuie sa fie prea umeda in cazul in care o sitam atunci ne putem da seama cel mai bine .
Bun... deci am inceput sa udam nada , acum ar fi bine sa o lasam sa traga apa  macar un 5 10 min , daca nu mai mult, dupa ce am facut treaba asta o mai amestecam o tura si o luam si o trecem printre degete, trebuie sa observam consistena ei sa fie pufoasa as putea spune iar cand o strangem in mana sa se lege.
   Daca este prea apoasa fie o lasam sa se mai zvanture sau sa traga apa fie mai adaugam niste nada uscata. Daca am adaugat seminte sau peleti si o sitam , granulatia mare va ramane deasupra pe sita nu are nimic o punem separat in prima faza pana reusim sa-i dam nadei consistenta dorita dupa care le vom adauga inapoi in nada. Umecatarea zic eu se face cel mai bine cu un pulverizator de genul celui din poza.
Va urma...

Un comentariu: