duminică, 18 octombrie 2009

Montura pentru biban - pescuitul la biban cu pestisor viu


Pentru a realiza aceasta montura folosita in pescuitul la biban, nu avem nevoie de prea multe materiale. Realizarea monturii este relativ simpla si daca o "legam" corect, iar momeala este ajutata sa evolueze in curent, cat mai natural posibil, aceasta poate produce capturi surpriza . Dar haideti sa vedem de ce materiale avem nevoie sa realizam montura.
Materiale necesare realizarii monturii pentru biban :

- fir de pescuit monofilament de calitate, 4,5 lbs minimum

- o pluta capabila sa suporte un plumbaj de minimum 10 grame , cele din balsa sau lignum sunt ideale

- bile de plumb 2,3 ssg sau 2 lsg (vezi articolul de pe site)

- un vartej simplu fara carabina, marime 10,12

- tub siliconic sau tub din plastic antitangle, 6,7 cm

- carlig de crap foarte ascutit marime 8,10,12 cu ochet sau paleta , nu conteaza ambele sunt bune.
Cum legam montura : mai intai se fixeaza pluta pe fir cu doua inele de cauciuc in ambele parti, superioara si inferioara. Apoi se executa o bucla potrivita ca marime si se trece firul prin bucla de doua ori(overhand knot). Se repeta operatiunea, rezultand un nod alaturat celui executat prima data. Apoi se repeta operatiunea iarasi, rezultand trei noduri simetrice cu o bucla mica in capat.
Pe aceasta sectiune se "trage" tubul siliconic in asa fel ca bucla sa ramana expusa. Se ataseaza vartejul de acea bucla, vartej de care ulterior se va atasa forfacul cu carligul . Pentru forfacul care va fi atasat pe vartej, firul textil este indicat daca e stiuca sau salau in zona, daca nu... merge si cu mono de 4,5 lbs.

Greutatile se ataseaza prin strangere la capatul firului, la 2 cm mai sus de capatul de jos al firului.Sunt necesare 2,3 bile de 1,5 gr daca pescuim pe lac, asta in functie de cat de puternic este curentul apei pe rauri. Cred ca 4 bile de plumb de tip ssg , sunt de ajuns. Sub aceste greutati se strange ceva mai tare o bobita mica, nr.4 . Bobita aceasta are rolul de stopper, prevenind desprinderea de pe fir a bilelor mari.

Inainte de lansare se potriveste adancimea. Cum ? Se ridica pluta sau se coboara pana cand greutatile sunt "ancorate" pe fundul apei actionand ca ancora, mentinand montura statica. Adancimea corecta odata gasita , varful plutei trebuie sa fie deasupra cam 3,4 cm.

Ca momeala porcusorul de 5,6 cm pare sa fie momeala castigatoare, dar si clean mic, babusti, chiar si rosioare, dar nu mai lungi decat degetul aratator. Inteparea se face de buza superioara, cunoscandu-se faptul ca bibanul ataca din spate momeala.

Unii pescari prefera sa intepe pestisorul in spate in dreptul aripioarei, dar eu prefer inteparea de buza superioara. Sanse ca sa ratati nu prea sunt, pestisorul se misca si arata mult mai natural rezistand in carlig mai mult timp. Odata montura lansata, pestisorul incepe sa "inoate", iar forfacul se va mentine la un unghi de 90 grade fata de linia principala...exact ca in poza.

Cand pluta dispare, se asteapta 3 secunde si dupa aceea se inteapa (scurt dar energic) pentru a da timp pestelui sa apuce momeala cum trebuie. ATENTIE !! Marimea plutei si greutatea folosita pentru ancorarea liniei pe fundul apei depind de curentul apei, de viteza de curgere deci, iar distanta dintre forfacul montat in lateral asa cum se vede in poza si fundul apei nu trebuie sa fie mai mare de 50 cm. Pe lacuri linistite montura se "ancoreaza" mult mai bine pe fundul apei, daca apa are o adancime de 2-3m, dar pe rauri se castiga la capitolul "evolutia naturala a momelii in curent".
SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu