joi, 20 octombrie 2011

Specii de peste Partea 1 : Oblete si platica !


Oblete :

Denumire stiintifica: Alburnus alburnus Dimensiune minima legala: 12 cm

Lungimea obisnuita 7-15 cm; cei din lacuri 15-20 cm. Solzi moi, ce cad usor. Spatele verzui-albastrui, laturile si abdomenul albe-argintii. Masculii, in timpul reproducerii, au pe cap tubercului mici, albi, conici. Peste vioi, de apa lin curgatoare, inotand mereu la suprafata apei "oblu" (inot in linii drepte cu bruste cotiri pe loc) si in "panze" (cete de suprafata). Se hraneste cu plancton, crustacei, larve de insecte. Reproducerea in mai-iunie. Femelele depun icrele la apa mica, in locuri cu multa iarba si alte plante de apa, de care icrele se lipesc. Raspandit in toate raurile din tara noastra precum si in majoritatea beltilor si lacurilor de acumulare! Platica :

Denumire stiintifica: Abramis Brama Dimensiune minima legala: 25 cm


Raspandire

Platica este un peste de apa dulce, gasindu-se in majoritatea raurilor si lacurilor din tarile europene. La noi o gasim indeosebi in bazinul Dunarii si lacurile de ses si de deal.

Descriere

Are in mod obisnuit 30-40 cm, cu 0,5-1 kg, ajungand pana la 50-60 cm cu circa 6 kg. Corpul este plat (de unde si denumirea pestelui), turtit lateral. Capul este mic, avand gura mica cu buze subtiri si fragile, adaptate gasirii hranei pe fundul apei. Aceasta se poate prelungi ca un tub, ca si la crap. Nu are mustati. Spatele este colorat masliniu-cenusiu, burta alb-argintiu la platicile tinere si galbui la cele mai batrane. In perioada reproducerii masculii de peste 4 ani au niste excrescente numite "butoni de nunta". Inotatoarea anala este deosebita fata de a altor pesti, fiind lunga si scobita. Inotatoarele sunt fumurii.

Mod de viata

Este un peste pasnic, extrem de sperios la zgomote puternice si miscare. Isi cauta hrana compusa din plante acvatice, larve de insecte, viermi, crustacei in preajma malurilor maloase, pe langa perdelele de stuf, in preajma pragurilor in rauri. In primii ani de viata este un peste de card. Exemplarele mari sunt solitare si stau in locuri adanci, linistite (senalul raului, mijlocul lacului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu