marți, 6 aprilie 2010

Pescuitul La Stiuca!





STIUCA (Esox lucius) Descriere: Rapitorul numarul unu, stiuca isi pandeste nemiscata prada care se apropie, pentru ca in momentul oportun sa atace fulgerator. Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerator, care se dovedeste de prea multe ori mortal. Stiuca are o dezvoltare rapida, atingand in numai trei saptamani 15 mm, iar maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame, si poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare stiuca prinsa in Delta avea 16 kg). Perioada de reproducere are loc dupa topirea gheturilor, adica in februarie-martie. Temperatura optima de hranire pentru stiuca este de 17-180C. Exista opt specii ale familiei Esox dintre care sase se gasesc in America de Nord. Dimensiunea minima a stiucii care poate fi retinuta este de 40 de cm.
Momelile folosite la pescuitul sportiv: Cea mai eficienta momeala si cea mai des folosita este lingurita oscilanta. Rezultate bune se obtin cu woblere si linguritele rotative. O momeala recomandata in momentele de apatie ale stiucii, atunci cand nu musca la lingura este pestele viu.
Locuri de pescuit : In general stiuca prefera apele limpezi si oxigenate, cu vegetatie bogata. Lacurile mai adanci , zone cu adancimi mici si vegetatie cum ar fi japsele, canalele colmatate , sau portiuni ale canalelor unde lipsa curentilor a dus la limpezirea apei .La noi in Romania paradisul stiucilor se afla in Delta Dunarii, la noi in zona (Maramures) gasim stiuca pe somes,Barajul Firiza,Barajul Calinesti,si pe diferite belti private gen Lacul Nistru ,2 veverite,Motis, Arinise,etc,
Perioada de pescuit: In afara perioadei de prohibitie care incepe pe 1 februarie si tine aproximativ 2 luni stiuca se pescuieste tot timpul anului. Exista insa perioade cand este mai greu de gasit: de exemplu primavara cand sunt atinse cotele de inundatie si pestii patrund pe suprafetele mlastinoase, stiuca urmarindu-i in aceste locuri. In lunile de vara, datorita vegetatiei si a bogatiei puietului, stiuca nu prea este atrasa de lingurite: se prind in special marlite. In schimb toamna cand puietul se retrage la iernat si bradisul a cazut pe fundul apei, se prind exemplarele mari. Perioada optima pentru pescuitul stiucii este luna octombrie.
Sfaturi despre stiuca:Cei peste 700 de dinti foarte ascutiti ai stiucii pot taia cu usurinta nylonul, de aceea este nevoie de o struna de minimum 20 de cm pentru a evita taierea firului de pescuit, o spun si din experienta proprie am fost anul trecut(2009)cu un prieten pe somes la lingurita si a intrat o stiuca de vre 3-4 kg la lingurita lui dar neavand inaintas de fir textil sau struna oteloasa a plecat stiuca cu tot cu lingurita ,desi a reusit sa o aduca pana la mal.
Atentie cand eliberati carligele din gura stiucii; nu introduceti degetele, ci folositi un clestisor, iar pentru a deschide cavitatea bucala utilizati un cascator.
Pentru a-si mentine dintii ascutiti stiuca isi schimba dentitia in mod regulat, astfel pe luna noua beneficiaza de dinti noi, nu prea solizi, de aceea in aceasta perioada stiuca nu prea musca la lingura. Pe luna plina dintii sunt mai puternici si stiuca da dovada de agresivitate maxima. Aceasta teorie este valabila la modul general, deoarece nu toate stiuciile isi inlocuiesc dintii chiar in acelasi moment. Statistic s-a dovedit ca stiuca musca mult mai bine la lingura in perioadele cu luna plina.
Factori care influenteaza pescuitul stiucii:
  • Fazele lunii care influenteaza dentatia stiucii. Pe luna plina se prinde cel mai bine;
  • Factorii climatici: temperatura, presiune atmosferica si vantul. Vantul este un factor benefic, prin faptul ca valurile iscate de vant oxigeneaza apa.Schimbarile bruste de temperatura sunt un factor negativ;
  • Daca in locul respectiv s-a pescuit intens la stiuca, aceasta este mai prudenta si rezulta mai multe rateuri. In schimb in locurile mai neumblate unde nu s-a pescuit la lingurita stiuca musca mai increzatoare;
  • Nivelul apei ,un nivel mai scazut face ca pestii din zonele inundabile sa se retraga rezultand o densitatea mai mare de stiuca;

  • Aglomeratia de stiuci pe mp: adica o densitate mai mare de stiuci determina un pescuit mai fructuos;

    Cand o sa mai gasesc niste informatii utile in legatura cu pescuitul la stiuca voi reveni acestui post.Fir intins!!!

3 comentarii:

  1. this video is privat..... oricum multumesc pentru sfaturi.. am o intrebare. daca se poate.
    Stiuca are teritorii in apa ? in ideea in care daca am prins o stiuca de 5 kile cred ca era. si apoi nu am mai prins nimica in zona aia vreo 3 ore. , dupa aceea m-am mutat mai in aval 50 metri si am mai prins una de 3 kile si apoi iara nimica.. si apoi nimica pana seara.. .... ma gandesc ca am prins stiuca care avea acel teritoriu.. ea fiind mare nu stiu daca s-ar fi apropiat alte stiuci mai mici de zona cu pricina..
    Nu stiu daca pare stupida intrebarea..

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde as putea pescui la stiuca pe somes?c&r..

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Radu Sergiu Ionut Nu stiu ce s-a intamplat cu videoul nu era privat inaint , in general din cate am observat stiuca ar da semne sa fie teritoriala dar am prins din acelasi loc spre ex 3 stiuci de aceleasi dimensiuni , daca ai prins cea de 5 kg se prea poate ca pe zona sa mai fie exmplare poate cam de aceleasi dimensiuni dar poate nu mananca . Eu am umblat o zi intreaga pe rau si am prins 3 stiuci din acelasi loc si altceva nimica , mai trebuie sa schimbi vobleru lingurita sau naluca cu care dai poate nu le place ... se intampla , am voblere campioane dar nu merg la fel in aceeasi zi ma refer campioane ca am multi pesti capturati cu ele . Probabil nu ai mai prins in acel loc dupa captura aia mare din cauza agitatie provocate de stiuca. Raspunsul a venit ff tarziu dupa un an si ceva si imi cer scuze !

    RăspundețiȘtergere